搜尋
全站熱搜標籤
# 欣傳媒
欣傳媒服務
欣傳媒
欣講堂
欣人堂
BLOG
欣嚴選
欣會員
客服問與答
沒有未讀通知
看所有通知
旅遊金0
我的訂閱
建立部落格
登出

英國鬼才Heatherwick-南非Zeitz MOCAA當代博物館

發布時間 : 2017.10.18
圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


如何用42根巨大混凝土空心柱來呈現當代文化呢?或許英國鬼才設計師Heather Wick在南非所設計的Zeitz MOCAA就是最好的答案。

自1920年以來,南非開普敦開始建立起許多儲存穀料的大型筒倉建築,而在1990年代後這些大型筒倉建築逐漸失去其功能,負責管理的協會Victoria & Alfred Waterfront便尋求事務所的幫忙加以改造這些大型筒倉建築。碰巧的是,當地Zeitz基金會也正在尋找一個能永久放置收集來自非洲與猶太當代文物的場所,因此Heatherwick studio事務所便將這二個需求想法合而為一。

這些大型筒倉混凝土建築看似為一單體構造,其實內部包含了分類槽與42個巨大的筒倉,這帶給事務所的難題便是如何將這些密集排列的巨大筒倉改造成適合置放與觀賞當代藝術文物的空間,且又能保存該建築本身珍貴的工業遺址價值。

事務所想到了一個辦法,便是用切刻的方式創造出天井的效果,就像是個具有拱頂的教堂來做為博物館的主要構想,並在博物館的中心處以挖空筒倉的方式來創造出通往分佈於博物館中展覽區樓板的通道。但是切割混凝土筒倉是個大挑戰,事務所先以單一筒倉模型來摸擬27米高的筒倉,並考慮到只有170mm薄的混凝土倉筒,在倉筒內部也以加強型混凝土做部份的加強,在產生了420mm的混凝土厚度後,便可創造出較為穩定的切割狀態。 切割的倉筒末端也刻意磨成如鏡子般的樣態,來與原建築粗糙的混凝土狀態來個有趣的對比。

為了引進日光,每個被切割過的筒倉天井處分別配置了6米直徑的薄板玻璃,事務所也特地利用了已故南非藝術家El Loko在他的神秘科技字母作品中所使用的獨特玻璃介質於這些薄板玻璃上,這種玻璃介質也順便可減少日光的熱量,並為博物館創造出一個安全且適合工作的雕刻花園。事務所在整合了室內的筒倉後為博物館創造了6,000平方米的新展覽空間,而位於地下的筒倉也被改造成藝術家可使用的創作基地。同時,不適合作為展覽空間的筒倉部份,設計團隊則以可發光設備的概念來設計成如凸透鏡效般的引光設計。

在博物館的外觀部份,事務所以60mmX15mm的鋼條加上多面玻璃材質創造出微微凸出狀如萬花筒般的透明玻璃立面,閃亮的外觀讓博物館成了當地一處顯目的地標,而在夜晚時,發光的博物館就如同是當地城市與港口的新燈塔,再次傳承與賦予了當地特有文化的新生命。

圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:圖片提供/Heatherwick Studio


6樓平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:6樓平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio


6樓平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:6樓平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio


地下室平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:地下室平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio


東面剖面圖;圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:東面剖面圖;圖片提供/Heatherwick Studio


一樓平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio

圖片說明:一樓平面圖;圖片提供/Heatherwick Studio



關於海澤維克工作室
湯瑪斯.海澤維克是一名英國設計師,在過去20多年來完許多跨界的設計創作,以其精細度、創新和原創性著稱。工作室由170位卓越建築師、設計師、 以及制作人所組成的設計團隊緊密合作。湯瑪斯總能以非同尋常的思路挑戰原始設計程的每個細節,針對不同需求製作出最獨特的設計方案,並將藝術性的思維運用 到現代城市設計的需求之中。湯瑪斯曾獲大英帝國司令勛章(OBE),同時為英國皇室建築師協會榮譽會員、皇室院士,並於2004年成為業界最年輕的皇室設計師。

[延伸資訊]
>《新世代英倫創造:走進海澤維克工作室》建築展
https://solomo.xinmedia.com/archi/64169-Heatherwick
>[人物報導] Thomas Heatherwick -其實我本想當個發明家
https://solomo.xinmedia.com/archi/64269-Heatherwick

>Heatherwick Studio-倫敦孟買藍寶石釀酒廠
https://solomo.xinmedia.com/archi/67084-Heatherwick

>Heatherwick Studio 事務所
http://www.heatherwick.com/
========================================
編譯/蘇琨峰 圖片/Heatherwick Studio


更多國外建築脈動請上【國際脈動】
https://solomo.xinmedia.com/archi/collect/topicsview/50149

旅遊看建築、建築知文化、文化說歷史,更多建築知旅請上【欣建築】
https://solomo.xinmedia.com/archi/collect/topicsview
==================
蘇琨峰/Andre

一隻喜愛新事物也對舊事物固執的牡羊。台北工專土木工程科、雲林科技大學營建工程結構組畢業,工作後決定離職前往澳洲再度充實自己並一圓留學夢,畢業於墨爾 本大學經濟與商業研究所,主修商業與資訊管理。喜歡看建築、旅行探險、攝影、網球、及爵士樂團薩克斯風手。目前為《欣建築/國際脈動》編譯、文字記者、辦理欣建築相關活動及國際領隊。
Editor Andre

圖片說明:Editor Andre



Article source

Zeitz MOCAA

How do you turn forty-two vertical concrete tubes into a place to experience contemporary culture?

Since the 1920s, the prominent grain silo on Cape Town’s stored and graded corn from all over South Africa.

After it was decommissioned in the 1990s its owners, the Victoria & Alfred Waterfront, approached the studio to develop ideas for adapting the silo and its site. Although the waterfront was already a vibrant area, it lacked a major cultural institution.

At the same time, the Zeitz Foundation was seeking a new permanent home for their collection of contemporary art from Africa and it’s diaspora. The two programmes coincided, and it was decided that the grain silo would be transformed into a new museum for contemporary art from Africa and its diaspora.

Though the concrete building looks like a single structure, it is composed of two parts: a grading tower and forty-two tall, cellular silos. The main challenge was to convert these tightly packed concrete tubes into spaces suitable for displaying art while retaining the building’s industrial heritage.

We developed a concept to carve out an atrium, like a vaulted cathedral, to form the museum’s heart. Scooped from the building’s centre, it provides access to the gallery floors that are organised around the central atrium.

Realising the concept of carved tubes was technically challenging. Modelled on a single grain of corn, the rounded shape was scaled up to fill the 27-metre-high volume and then translated into thousands of coordinates, each defining a point within the silo’s tubes. Mapped out physically with nails, the brittle concrete tubes only 170mm thick were then lined with partial inner sleeves of reinforced concrete.

The new concrete sleeves created a stable composite structure 420mm thick and provided a cutting guide for removing portions of the old silos. The existing tubes were pared back to reveal the curved geometries of the 4,600 cubic metre atrium. The cut edges were polished to give a mirrored finish that contrasts with the building’s rough concrete aggregate.

Each of the carved tubes was capped with a 6 metre diameter panel of laminated glass that brings daylight into the atrium. The glass carries a frit specially commissioned from the late African artist, El Loko, based on his Cosmic Alphabet works. As well as mitigating heat from daylight, the frits create a safe, walkable surface for the sculpture garden.

The remaining internal tubes were removed to make space for 80 gallery spaces providing 6,000sqm of exhibition space. Underground tunnels have also been adapted for artists to create site-specific works.

The proportions of the tower portion of the silo complex made it unsuitable for exhibition space. The design team reconceived this structure as an illuminated beacon. Inspired by the bulging glazed texture of a Venetian lamp, we developed a method for the new glazing that would give a similar convex effect.

The solution was to use facets of glass, organised to create a subtle convex shape. Built with structural glass, the composition strengthens the frames of 60mm x 15mm steel bars to make a transparent shell.

Forming a kaleidoscope of changing textures and colours the glazing creates irregular, sparkling patterns and provides far-reaching views. By night, the building acts as a lantern for the harbour and the city beyond.

【More Information】
>New British Inventors: Inside Heatherwick Studio
https://solomo.xinmedia.com/archi/64169-Heatherwick

>Thomas Heatherwick - I dream of an inventor
https://solomo.xinmedia.com/archi/64269-Heatherwick

>Heatherwick Studio/Bombay Sapphire Distillery
https://solomo.xinmedia.com/archi/67084-Heatherwick
>Heatherwick Studio
http://www.heatherwick.com/
==================
Editor/Andre  Photos/Heatherwick Studio 



More architecture works abroad, here you go 【International】
https://solomo.xinmedia.com/archi/collect/topicsview/50149

More architecture projets, here you go 【Xin Archi】
https://solomo.xinmedia.com/archi/collect/topicsview
====================
Andre Profile

A male Aries, loves learning new things and being nostalgic to old things. Academic background: Bachelor of Construction Engineering Department at National YunTech University, Taiwan and Diploma of Graduate School of Business and Economics at University of Melbourne. With character of a little introvert, addicting to architecture, photography, tennis, Jazz music and saxophone and being the translator of Xin Architecture/ International, reporter, holder of activities and international tour leader.

立即加入欣傳媒Line@,月月抽好禮
加入好友
填問券,送好禮